وبلاگ

صفحه اصلی / وبلاگ
Photo: Pixabay

ترجمه متن و انواع آن

با نگاهی به گذشته می‌بینیم ترجمه از زمانی رواج یافت که دانشمندان قدیم توانایی فهم متون علمی کشورهای دیگر را نداشته و به همین خاطر باید آن ها را ترجمه می‌کردند.

علم ترجمه، یکی از علومی است که از دیرباز توسط دانشمندان مورد استفاده بوده است. این علم به دلیل اینکه ده‌ها زبان در دنیا وجود دارد و همه‌ی مردم ملت ها نیاز به ارتباط با یکدیگر دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است و به همین دلیل گسترش یافته است. ترجمه از زمانی رواج یافت که دانشمندان قدیم توانایی فهم متون علمی کشور های دیگر را نداشتند و به همین خاطر باید آن ها را ترجمه می کردند، پس دانشمندان سعی می کردند که زبان های کشور های دیگر را هم برای ترجمه متن های آن کشور ها فرا گیرند.

انواع ترجمه متن

ترجمه ی تحت الفظی: ترجمه متن به صورت کلمه به کلمه و بدون توجه به ترکیب کلمات و طرز قرار گرفتن آن ها در جمله صورت می گیرد. این مدل ترجمه برای جملات کوچک و آسان خوب است ولی برای متون بزرگ و سخت اصلا مفید نیست.

ترجمه ی معنوی: در این نوع ترجمه علاوه بر اینکه مطابق با متن زبان مبدا می باشد مترجم به ترکیب کلمات در جمله نیز با توجه به زبان مقصد دقت می کند مثلا در زبان انگلیسی داریم This is a tree در ترجمه ی تحت الفظی می شود این است یک درخت اما در ترجمه ی معنوی می شود این یک درخت است. در جملات کوچک مثل این جمله ممکن است فرق زیادی بین ترجمه ی تحت الفظی و ترجمه معنوی مشاهده نشود اما در متون بزرگ این تفاوت به خوبی حس می شود.

ترجمه ی آزاد: در این نوع ترجمه مترجم در انتخاب کلمات محدود نیست و می تواند با توجه به موضوع کلی متن تغییراتی را ایجاد می کند ابن نوع ترجمه بیشتر برای ترجمه یک پاراگراف بکار گرفته می شود

برخی از مشکلات ترجمه

یکی از مشکلات ترجمه متن این است که در فرهنگ لغت برای هر کلمه چندین لغت معادل آمده است و همه ی این معادل ها تقریبا هم معنا می باشند که باعث می شود مترجم برای انتخاب مناسب ترین کلمه به مشکل بر بخورد. برای رفع این مشکل مترجم باید به جمله و همچنین به کل متن توجه داشته باشد تا بتواند بهترین کلمه را انتخاب نماید

از مشکلات بزرگ دیگر کار ترجمه متن چند معنایی کلمات می باشد. به این معنی که هر کلمه چندین معنا دارد و مترجم نمی داند که باید از کدام معنا استفاده کند. برای رفع این شکل مترجم باید تسلط کامل بر روی هم زبان مبدا و هم زبان مقصد داشته باشد.

ارسال دیدگاه

کاربر گرامی، می توانید دیدگاه خود را در مورد این مطلب ارسال نمایید.

جستجو در وبلاگ